Min drivkraft med de böcker jag skrivit och alla recept jag delar är att göra grön mat mer tillgänglig för många människor - oavsett om du äter grönt hela tiden, som tillbehör till dina måltider eller bara någon gång då och då. Jag frågade er på Instagram om det var något speciellt ni undrade över och här kommer de vanligaste frågorna och upplevda utmaningarna - samt mina svar!En av böckerna jag har skrivit är något utav en grundbibel i växtbaserad matlagning. Växtbaserat heter den och där har jag brutit ner växtbaserad matlagning i sin allra mest grundläggande form för att det ska bli tydligt, enkelt och kul att bygga upp mängder med växtbaserade rätter! (Reklam för min bok) Här kan du läsa mer och beställa ett signerat exemplar. Se sneak peak nedan! Om man storhandlar måste man hålla sådan koll på att färska grönsaker inte blir dåliga.Ett tips för att komma runt detta är att planera sin matlagning. Om du gör veckomenyer så kan du enkelt planera vilka grönsaker du behöver varje vecka, och om du har basskafferiet redo är det enda du behöver inhandla veckovis de grönsaker du ska använda just den veckan. Ett ytterligare tips är att ha en hylla i kylen där du ställer allt sådant som behöver ätas snart; det kan vara både grönsaker och öppnade förpackningar av yoghurtar, såser eller hemgjorda dressingar - sådant som lätt glöms på olika platser i kylen och blir dåligt annars. Hur ska man tänka om man har en partner som måste äta mycket kött för att bygga muskler? Om man vill äta samma mat, men har olika preferenser, tycker jag det är en god idé att ha samma grund, och lägga till sitt val av tillbehör / topping. Pastarätter, sallader, nudelrätter och husmanskost är några av många rätter där man kan enkelt utgå från samma grund och servera med ugnsbakad tofu / friterad tofu eller tempeh / stekt vegofärs / vegobollar / falafel / marinerade kikärtor för att nämna några - eller då någon form av kött ifall ens partner hellre vill ha det. Jag är orolig för att jag inte får i sig tillräckligt med proteinDetta är en vanlig fråga - kanske en av de vanligaste - när det kommer till att äta större delen grön mat. Jag vill påstå att denna rädsla till stor del är skapad av företag som vill sälja produkter till oss. Att märka de mest udda produkter med "protein" (exempelvis chips...) säljer bra, eftersom vi har blivit tillsagda att vi behöver sådana otroliga mängder protein i oss. Och ja, är du en person som tränar mycket och vill bygga muskler så behöver du ha lite extra koll på ditt proteinintag, eftersom proteiner är byggstenar som bygger upp bland annat muskler. Men är du en person som tränar medelmycket eller mindre så får du med största sannolikhet i dig det protein du behöver om du äter tillräcklig mängd mat (eftersom allt du äter innehåller en viss mängd protein), och - viktigt - varierad kost. Att få proteinprist är snarare relativt svårt (om det inte råder svält, du lider av anorexia eller någon annan sjukdom), och att äta för mycket kan ha negativa följder. Vill du räkna på det brukar ett riktmärke vara att personer som tränar mycket och på hög nivå gärna kan äta runt 1,6 gram protein / kilo kroppsvikt per dag, medan andra människor klarar sig fint på runt 0,8 gram / kilo kroppsvikt. Så, summa summarum; En varierad vegankost är fullt tillräcklig för att vi ska få i oss det protein vi behöver. Jag behöver tips på goda grejer att food-preppa!Matprepp är lite av en hjärtefråga för mig. Det är världens bästa sätt att spara tid, förenkla matlagningen och på ett enkelt sätt kunna variera dina rätter. Jag brukar alltid göra lite extra av vad jag än lagar (men så klart med en tanke om hur mycket jag kommer kunna äta för att minska risken för svinn); jag mixar en dubbel sats hummus, kokar dubbel sats quinoa, mixar en dubbel sats av två olika dressingar, rostar två plåtar rotsaker i ugnen och kokar extra mycket linser. Knepet är sedan att förvara allt för sig i kylen, för att kommande dagar kunna svänga ihop dem på olika sätt. Enda dagen serverar jag rotsakerna blandade med dressing nr 1 och serverar på en bädd av hummus med lite salladsblad och tomater vid sidan av. Dag nummer 2 blandar jag ihop quiona och rotsaker, strör över lite rostade fröer, toppar med lite friterad tofu och ringlar över dressing nr 2. Dag tre kan de resterande rotsakerna mixas ner med stekt vitlök, lök och krossade tomater till en rotsakssoppa - toppa med lite av den överblivna quinoan och färska örter. Jag har ingen inspiration kring gröna rätter som är goda att ha i matlåda...En av mina favoriter under årets kallare månader är linsgrytor - både då de är enkla att göra stora satser av och för att de nästan bara blir godare när de fått stå någon dag. Under årets varma månader är sallader en favorit - och de kan se ut på hundratals olika vis! Jag är inte så förtjust i helt råa sallader, utan gillar när det finns tillagade komponenter också. Behöver du inspiration till sallader har jag skrivit en bok som heter The new green salad - det finns några få exemplar här såg jag så spana in. Den ska också finnas på bibliotek så det kan vara värt att kika där också! Hur kan man underlätta när man är bortbjuden? Jag vill inte känna mig besvärlig.Det här är en intressant fråga, och jag tänker att det är så otroligt olika från person till person. I de åt jag åt helt växtbaserat hade jag sådan tur att alla människor jag blev hembjuden till alltid lagade växtbaserad mat. Min upplevelse var att få såg det som ett problem, utan snarare ett kul tillfälle att få laga grönt eller kanske till och med testa en ny rätt. Men, det här varierar ju självklart mycket beroende på vem man är bortbjuden till. Lite beroende på varför man väljer att äta grönt kanske det funkar att äta det som bjuds när man väl blir bortbjuden även om man äter grönt när man själv lagar. Om det är viktigt för en att äta helt grönt tänker jag att man kan erbjuda sig att ta med något eller till och med hjälpa till för att underlätta - tycker att erbjudandet i sig är en fin gest för att visa uppskattning och att man inte förväntar sig något specialanpassat av den som bjuder in, även om den personen säkert kommer att ha sin gäst i åtanke. Om man bjuder en glutenintolerant vän på middag skulle man ju inte duka fram en vanlig pasta eftersom man vill att sin gäst ska kunna äta, tänker att det inte bör vara någon större skillnad om man bjuder någon som äter vegetariskt eller veganskt på middag! Se det som chans till nya spännande rätter än att det är en börda! Jag skulle gärna vilja ha tips på hur lagar man billig grön mat?Jag vill påstå att den mesta vegomaten kan vara väldigt billig (även om det så klart finns dyra alternativ också, men du kan laga riktigt god mat utan att behöva köpa dem). Det gamla vanliga tipset att äta i säsong hjälper - förutom att det även smakar bättre - till med att hålla priserna nere. För att laga ännu mer ekonomisk mat kan man med fördel köpa torkade baljväxter, blötlägga och koka själv. Då får du riktigt billig mat! Baljväxerna kan du sedan använda till soppor, röror, såser, pastarätter och risrätter. Använd frysta grönsaker där det passar (exempelvis i soppor funkar det minst lika bra som färska), och frysta örter istället för färska som smaksättning. En annan god idé kan vara att göra saker som surdegsbröd, granola och exempelvis smaksatta majonnäser själv om man gillar sådant - det brukar bli lite billigare (och inte sällan godare tycker jag!).Jag tycker att det ä svårt att hitta färdig vegomat när man reser, som inte innehåller ost - har du några tips kring det?Om jag ska resa någonstans, vet att jag kommer bli hungrig och är osäker på vad för ställen jag kommer kunna komma åt att köpa något gott att äta brukar jag alltid ta med mig egen mat. Det är inte bara för att jag vill ha vegomat utan för att jag - om sanningen ska fram - är lite av en matsnobb hehe. Det måste absolut inte vara lyxig mat, men jag vill att mat jag äter ska vara bra och GOD mat. Annars finns det liksom inte någon anledning att äta den. Så, säkrar upp med att ta med egna mackor, sallad, snacks eller chiapudding med granola.