Hummusskålar är en favorit hos mig - det vill säga en bas av någon form av hummus som toppas med grönsaker och ibland tofu i olika former. Här gör jag min hummus på gula ärtor - som först måste blötläggas i 12 timmar och sedan kokas i 45 minuter eftersom de inte går att köpa förkokta. För en snabbare variant går det fint att byta ut de gula ärtorna mot kikärtor eller vita bönor som du hittar på tetrapak i alla matbutiker. Gul ärthummustallrik med rostad tofu, morot och syrlig tahinidressing4 portioner Ingredienser1 förpackning YiPin örtmarinerad tofu6 morötter1 fänkål70 gram bladspenat1 näve färsk mynta, valfritt1/2 dl pumpakärnor Gul ärthummus4 dl kokta gula ärtor (alt kokta kikärtor eller vita bönor)1 msk ljus tahini1 msk äppelcidervinäger1 näve färsk persiljaFlingsalt Syrad gurka1 gurka2 dl vatten1 dl äppelcidervinäger Syrlig tahinidressing3 msk ljus tahini5 msk vatten1/2 ekologisk citron, zest + saft1/2 tsk lönnsirap, valfrittFlingsalt Gör såhärVärm ugnen till 200°C. Skär tofun i kuber. Skrubba morötterna och skär i mindre bitar. Lägg morötterna på en bakplåt blanda med lite olja. Sätt in i ugnen och rosta tills mjuka och lätt krispiga i kanterna, ca 20 minuter. Blanda ner tofukuberna bland morötterna när 15 minuter återstår.Mixa alla ingredienser till hummusen tills slätt. Smaka av med salt.Skiva gurkan fint. Koka upp vatten och vinäger, ta bort från plattan och lägg i gurkan, sätt på ett lock och låt stå 10 minuter.Rosta pumpakärnorna i en torr panna, på medelvärme, tills de börjar “poppa” och dofta nötigt.Mixa ihop ingredienserna till tahinidressingen. Smaka av med salt.Hyvla eller skär fänkålen tunt. Finhacka myntan. Blanda med spenat, rostad tofu och morötter.Fördela hummusen på 4 tallrikar. Toppa med tofusalladen och syrad gurka. Strö över pumpakärnor och ringla över dressing.