Rom är min plats på jorden. För att livet där är enkelt, njutningsfullt, opretentiöst och vackert. Här kommer del 1 av mina bästa tips i - och den enda guiden till - den eviga staden som alla bör besöka minst en gång i livet! Jag har vi ett par tillfällen spenderat längre perioder i Rom, helt enkelt tagit med mitt pick och pack söder ut för att bo, leva och jobba där ifrån när mörket drar över Sverige under höst och vinter. I det här inlägget kommer jag tipsa dig om mina favoritställen för dagens alla måltider, sevärdheterna du inte får missa och små gömda pärlor. Maträtter du inte får missa i RomCarciofiCarciofi är det italienska ordet för kronärtskocka, och under våren finns dessa på menyer runt om i hela stan. Spana in Cariofi alla giudia (friterad - en romersk judisk klassiker) och Carciofi alla Romana (bräserad)! Pinsa Romana + Pizza in teglia Vi kör dessa två på samma gång eftersom det känns som att det finns ca jättemånga olika varianter här. Dels Pinsa Romana; Lite som ett mellanting mellan focaccia och pizza. Eller Pizza in teglia; som bakats på stora rektangulära brickor med liten kant. Det finns så klart regler för vilket mjöl som ska vara i för att det ska vara det ena eller det andra och flera andra regler, SÅ jag ger mig inte in på att förklara den exakta skillnaden. Hela grejen är hur som att du inte missar att köpa en gäng slicer av olika pizzor likt dessa (som du sedan betalar för baserat på bitarnas vikt)! Smaka gärna från Casa manco, Bonci och Bona! Caico e PepeEn enkel pasta med fårost och svartpeppar, tillika en av mina favoriter! Cacio e Pepe är en av fyra klassiska romerska pastarätter - så den är nästan ett måste att smaka här! Min favorit finns hos Roscioli Vill du ha en vegansk finns det en smarrig på Buddy. CornettoI Rom kallas croissant för cornetto. En cornetto som du köper på en klassisk italiensk kaffebar kommer dock inte smaka som en fransk smörig croissant - även om de finns på mer regelrätta konditorin; hur som känns det som att alla kallar allt som liknar en croissant för cornetto här! Favoriter är Vyta och Le levain. MaritozziEn söt bakelse som påminner VÄLDIGT mycket om semla men utan mandelmassa. Kommer från Rom, men den godaste jag någonsin smakat - med hackad pistage - hittade jag i Milano. Här och var kan du även hitta salta varianter som de på bilden - nästan min favorit! SuppliItaliensk street food; Som en risboll med tomatsås, och någon fyllning i mitten (exempelvis mozzarella som på bilden), panerad och friterad tills krispig och gyllene° CicoriaEn grönsak som romarna ofta och gärna använder stekt på såväl pizzor, i mackor och som en side för sig själv är Cikoria. Lite liknande spenat, men med kraftigare smak och mer tuggmotstånd skulle nog min enkla beskrivning vara. Gott! TiramisuBehövs ingen mer förklaring. Tiramisu måste du äta och det finns - så klart - många som är riktigt bra. En av mina favoriter hittar du på Roscioli Rimessa (bilden nedan). Ett väldigt populärt ställe är Two Sizes där du kan köpa tiramisu med olika twister från ett hål i väggen. Gott och prisvärt - pistacchio och fragola är två favoriter där. Ät här i RomDe allra flesta platser jag upptäckt i Rom (och de flesta ställen dit jag reser) har jag hittat för att jag sprungit eller promenerat förbi. Ett Forno som jag joggat förbi under morgonen och återvänder till för att testa morgonen där på. En bar som det alltid står mycket folk utanför om kvällarna blir nästa bar att besöka ett par dagar senare och de trendiga lunchhaket jag traskade förbi med magen full av pizza blir nästa ställe för lunch dagen där på. Många av de där ställena jag bara råkat springa förbi har kommit att bli mina favoriter - ytterligare en anledning till varför jag älskar att strosa runt utan plan. Tänk vad mycket jag skulle missa annars.Här kan du spana in min karta med platser jag gillar att ta en morgon-cappucino, lunchmacka, pizza-slice-mellis, kvällspasta och drinkar på! Men - stirra dig inte blind, då missar du kanske några potentiella favoriter på vägen.Thess eats RomaOm du känner att du inte hinner besöka alla 65 ställen i samlingen ovan kommer mina favoriter här:Morgonkaffe och fikaForno MonteforteVyta FarneseBar san CalistoLe levainBrunchForno ContiMarigoldNecci dal 1924GelatoGelateria CremillaGrezzo raw chocolateFatamorganaPizza slice + supplìCasa MancoBonciBonaAntico Forno RoscioliSupplì Roma (Supplì)Suppliozo (Supplì och annan friterad street food)Raw och vegansktÉcruAromaticusBuddyMiddagRoscioli RimessaTaverna TrilussaCoffee PotAi Tre ScaliniFelice a TestaccioFråga: Bör man boka bord på restauranger i Rom?Jag bokar väldigt sällan bord på restauranger i Rom, men allt beror självklart på när i tid du är i Rom, vilken tid du vill äta och hur många personer det gäller. Så mitt svar blir att om det är en restaurang du vill vara säker på att på plats på - boka i förväg!Gömda pärlor1-2) Ganska rakt ovanför "min lägenhet" i Rom (alltså, lägenheten jag brukar hyra när jag bor där) ligger Fontana Dell'aqua Paola Och du ska inte till den stora terassen Janiculum, utan till den mindre som de flesta missar - den vid Fontana dell’Acqua Paola. Solen går ner i ryggen, så himmelen och horisonten framför dig blir magisk. Och hustaken tar ju andan av en. 3) Gå upp till toppen av Vittorio. Dels för att det är den kanske vackraste och pampigaste byggnaden i hela stan, dels för att det finns en terrass där du kan dricka aperol med hela Rom som utsikt. Inte helt själv, men än dock värt trapporna upp. 4) Terrazza Belvedere Aventino. När du ändå är på väg till Marigold för brunch (för det ska du bara) kan du traska upp till kullen där du utan mängder med turister kan hänga i parken och titta ut över floden och hustaken. En kort promenad där ifrån finns ett nyckelhål genom vilket du kan se Peterskyrkan. Googla så fattar du. 5) Fontana di Trevi och 6) Piazza Navona kan inte kallas för en gömd pärla, men - och nu kommer insidertipset från mig till dig - tricket för att inte behöva trägas med hundratals turister är att vara här tidigt. Då snackar vi runt 7-8 på morgonen (dvs inte SÅ tidigt). Solen lyser vackert och du kommer i princip vara HELT ensam. Sedan är det kört fram till soluppgången dagen där på. BoendeJag är ett fan av att bo i lägenhet när jag reser. Jag tycker det förstärker känslan av att verkligen bo på platsen jämför med att bo på hotell. Första gången jag hyrde den lägenhet jag nu återvänt till hittade jag den - efter mycket letande - på AirBnB. Nu hyr jag den direkt via paret som äger den eftersom vi fick så fin kontakt senast. Mitt bästa tips för att hitta en lägenhet på AirBnB är att först bestämma sig för ett eller ett par områden du gärna vill bo i, och helt enkelt börja scanna av allt som finns. Många boenden har månadserbjudanden, dvs du får ett lägre pris / månad om du bor där en månad eller längre (det räknas om automatiskt när du lägger in datumen).Jag älskar området Trastevere där jag bor. Det är mer eller mindre mitt i smeten - men ändå sitt eget lilla område med trånga kullerstensgator, otroliga restauranger, barer, kaffebarer, gelaterias och små piazze. Dessutom är det (om du gillar att promenera som mig) nära till i princip allt du förmodligen vill se i stan. Dvs - du har inget behov av att ta dig runt med varesig bil, scooter eller lokaltrafik (den är näst intill obefintlig och samtidigt katastrofal, förutom om du råkar ha tur och en tunnelbanelinje råkar stanna i närheten av dit du vill). Men, eftersom allt är så vackert i Rom är det fint att promenera runt; bara promenaden i sig är en upplevelse.