Det här inlägget behöver ingen annan introduktion än att du kommer få tipsen som leder dig till bland den godaste pizzan i Rom. Omöjlig uppgift kan tyckas och JA förmodligen, men här kommer i alla fall tre jag älskar. Men först, om vi ska vara helt korrekta, så är inte detta p-i-z-z-a.Pizza är den där runda varianten man köper på pizzerior i Sverige (och även Italien så klart, tänk er en klassisk Margherita); en deg toppas med antingen tomatsås eller vit bas, toppas med råvaror och bakas i ugn. Pinsa, eller Pinsa Romana som det fullständiga benämningen lyder, är en romersk typ av pizza där formen är oval, degen har ofta jäst i 3 dygn. Pinsan är lite som ett mellanting mellan focaccia och pizza - krispig på utsidan och mjuk på insidan - och förutom vetemjöl så ska brödet enligt det enligt det klassiska receptet innehålla en blandning av sojamjöl och rismjöl. Ibland köps de hela på restauranger, men det vanligaste är nog ändå att köpa en slice från någon av de många kaféer och barer som säljer dem baserat på vikt.Sedan har vi Pizza al taglio. Det är en typ av pizza som bakas på stora rektangulära brickor med liten kant, skärs upp i rektangulära bitar (baserat på hur stor bit kunden vill ha) och säljs sedan efter vikt.I det här inlägget delar jag mina favoriter på Pinsa efter och Pizza al Taglio - eftersom det är mina favorit-versioner av denna älskade rätt. Samtliga ställen nedan är platser där du köper med dig din bit snarare än sitter på ner plats under en längre stund. Scrolla ner för bilder, resten får ni upptäcka själva! Och vore kul att höra era kommentarer om ni varit där, eller besöker dem efter att ha läst detta inlägg :-)Bonci Casa Manco Forno Antico Roscioli