Jag fick in en fråga som jag tänker det är dags att svara på!Jag skulle så gärna vilja höra mer om ditt jobb, du verkar jobba med recept, matfotografi, men även resor där du fotar andra saker, som sport och annat? Vill du dela vad du gör i ditt företag, hur hittar kunder dig när du jobbar så brett, vad tjänar du mest på? Är det bloggen, eller är det fotouppdrag, eller matstyling? Jag är väldigt nyfiken för att du verkar leva så härligt och varierat liv! ❤️jag var 24 år och hade en orubblig och stark tro på mig själv, mina idéer och mina drömmar. Det kan ta en långt ska jag tala om. I början av februari var jag med Db Journey uppe i Nordkapp för att laga maten till gänget under en produktlansering och aktivering vid världens ände. Ett finfint äventyr!Jag har helt ärligt lite svårt att svara på det här ens för mig själv ibland, men nu ska jag en gång för alla få ner svaret i textform. Jag jobbar med många olika typer av uppdrag, vissa som syns utåt och andra som utförs mer bakom kulisserna. Sedan jag startade mitt företag för snart tio år sedan har jag levt på mitt egenföretagande fullt ut, från dag ett har mitt eget företag varit min enda inkomst och alla uppdrag har bokats in som frilansuppdrag. Det är en väldigt lyxig start på ett företagande. Jag tror att framgången berodde på att jag dels lyckades pricka in en tid som var precis rätt för det jag gjorde, i kombination med att jag var 24 år och hade en orubblig och stark tro på mig själv, mina idéer och mina drömmar. Det kan ta en långt ska jag tala om. Ett år utvecklade och producerade jag och Agnes Maltesdotter en dokumentär för Visit Sweden där vi åkte från Sundsvall i norr till Malmö i söder för att träffa kockar, bönder och matentreprenörer med fokus på växtbaserad, hållbar mat. Bilder fotade av Agnes <3Få uppdrag de senaste tio åren har löpt över lång tid, de bokas oftast in som kortare uppdrag, men många kunder har varit återkommande under flera år. Jag vet i princip aldrig hur mitt liv ser ut längre än en dryg månad framöver, ett par månader på sin höjd. Läskigt med ovissheten kan tyckas, men det innebär också en otrolig frihet som jag älskar. För mig övervinner den friheten all eventuell oro. En frihet att bestämma vart jag vill befinna mig, vad jag vill göra och vilka uppdrag jag vill jobba med - eller hur mycket jag vill jobba. I vissa perioder jobbar jag mycket, i andra ganska lite. När jag startade mitt företag, mer eller mindre direkt efter att jag tog examen som Strategisk kommunikatör startade jag, utan någon som helst erfarenhet en enskild firma (jag visste på riktigt knappt helt vad moms var). Ett par år senare ombildades firman till ett aktiebolag och det har det varit sedan dess.från dag ett har mitt eget företag varit min enda inkomst och alla uppdrag har bokats in som frilansuppdragHisspitchenHisspitchen när någon frågar vad jag jobbar med är att jag driver en liten kommunikations- och contentbyrå med fokus på mat, resor och lifestyle. Det är en ganska fluffig pitch och det beror helt enkelt på att mitt jobb och vad jag gör i mitt företag är väldigt svävande och varierat. Det skulle krävas en lång roman för att berätta om alla olika uppdrag och kunder jag haft de senaste 10 åren. För att ändå ge någon form av sammanfattning, och svara på frågan ovan, har jag gjort en enkel lista. En lista med de olika "titlar" jag har i de flesta uppdrag jag jobbat och jobbar med; med andra ord vad jag tjänar pengar på. Den kommer här!Fotograf (matfoto, resefoto, resereportage, produktbilder, bildgallerier)Receptkreatör (tidigare böcker och tidningar, numer ofta till olika varumärkens produkter och kanaler samt mina egna kanaler)Matstylist (för reklamfilmer, reklamfoto, förpackningsbilder, kokböcker och webb)Skribent (bloggen, resereportage och kokböcker)Kock (till event, retreats, privata middagar och cook alongs)Projektledare / konceptutvecklare (detta är ofta en del i projekt eller kampanjer där jag även är receptkreatör, matstylist eller fotograf)Content production (producerar innehåll till betalda samarbeten eller produktioner till andra företags kanaler) Under ett år jobbade jag tillsammans med Casall både genom att producera innehåll och betalda samarbeten på InstagramUtöver dessa återkommande projektuppdragen har jag bland annat programutvecklat och programlett TV-serienVäxtbaserat med Thess, föreläst en hel del, konsultat som creative lead, spelat in podd, varit matskribent för GP och designat kläder. Utöver uppdragen ovan innefattar egenföretagande ju dessutom att jobba med många bitar runt omkring, bitar som inte genererar pengar direkt och aldrig riktigt syns utåt men som ändå är viktiga delar. Både affärsmässiga och strategiska bitar. Bitar som krävs för att hålla ett företag rullande (så som bokföring, betala räkningar och se till att Skatteverket får sina pengar) och för att bygga upp ett varumärke och positionera sig i branschen (allt ifrån strategisk planering till att bygga närverk). I mitt företagande innefattas även PR-bitar som att ge intervjuer i tidningar (speciellt när böcker har släppts), gästa poddar, medverka i TV (SVT morgon och Nyhetsmorgon i mitt fall) eller bara att befinna sig på platser för att träffa intressanta människor, knyta kontakter och heja på potentiella kunder. Jobbuppdrag som i sin tur i den bästa av världar genererar betalda jobb framöver.Kanske verkar det spretigt och fortfarande aningens oklart, men i min hjärna så finns det en väldigt tydlig röd tråd genom allt. Jag kan inte sätta fingret på den i ord, men jag vet precis ändå. Kanske är den röda tråden "sådant som jag tycker är kul och motiveras av". En typ av uppdrag jag gillar allra mest är att få fota hela bildgallerier på vackra platser. Som nere i södra Frankrike hos La Belle Vue där jag hängde en vecka och fotade både interiör, mat och vinfest i byn.Tankar kring inkomstJag vet helt ärligt inte vad jag får in största delen inkomst på rent procentuellt, eftersom jag tycker det är så fruktansvärt tråkigt att sitta med siffror och uträkningar. Mitt företag har haft väldigt fina siffror i många år så jag har aldrig känt ett behov av att veta det exakt. Tycker rent av det är skönare att inte veta, tror det mest skulle göra mig stressad och ta bort lite av passionen. Tilläggas ska att de senaste åren, med fruktansvärda krig och det ekonomiska läget i världen generellt, har satt sina tydliga spår även i mitt företag som i så många andra. Det är ingen kris för min del än så länge, men låt oss säga att det är först nu som jag har insett att mina första åtta eller så år var rena guldåren. Så länge jag känner att jag drar in en summa som gör att jag kan leva det liv jag vill ha, kan spara för trygghet, att företaget samtidigt mår och inte minst att jag är motiverad och tycker det jag gör är kul så är jag nöjd. Att hitta sina kunderNu för tiden kommer de flesta kunder till mig. Många är återkommande kunder eller hör av sig för att de sett annat jag gjort eller fått tips av någon i sitt nätverk. Det är lyxen med att ha varit länge inom en bransch antar jag. När jag får egna idéer som jag vill förverkliga hör jag absolut fortfarande av mig till de företag jag tänker skulle passa bra in i idén. Jag älskar att pitcha idéer! Att ta fram idéer, konceptualisera dem och sedan sälja in till rätt person är bland det roligaste jag vet. Senaste tiden har jag faktiskt känt ett extra stort sug och nyfikenhet inför att testa lite nya idéer, göra något nytt, hitta lite nya banor och vägar. Trots att jag älskat de allra flesta av dagarna de senaste åren så har även jag kommit till en punkt där jag känner att jag behöver någon form av förändring. Vet inte exakt hur stor eller vad för typ av förändring ännu, men har lite nya drömmar. Med andra ord är det dags att lägga in en extra växel gällande pitcherna. Får berätta mer framöver! Bland de absolut roligaste uppdragen jag vet är att fota, skriva och filma resereportage. Här åkte vi tåg från Norden till Ticino-regionen i södra Schweiz på uppdrag av Switzerland tourismVill flagga för att jag egentligen inte är en optimal person att rådfråga (nu var det kanske inte en rådfrågan ovan, men känner att det är på sin plats att följande ändå nämns) gällande att driva eget företag eftersom jag egentligen inte har följt speciellt många av de generella tipsen som finns när det kommer till egenföretagande. Min ingång har alltid varit mer eller mindre "jag testar på sådant som känns kul, stänger inga dörrar, tar allt som det kommer och saker löser sig för det mesta". Jag har aldrig skrivit ner en affärsidé (snarare anteckningar på telefonen där jag staplat ner drömprojekt), aldrig gjort en årsplan eller budget. Men vet du, det har faktiskt gått alldeles strålande ändå. Kanske kommer det en dag när det inte funkar längre, men det är ju ingen idé att gå och oroa sig för det nu.mitt jobb får formas efter mitt liv, istället för tvärt omDet jag gillar bäst med att driva egetFriheten som mitt egenföretagande innebär. Att jag kan jobba mer i vissa perioder, ta det lugnare i andra perioder. Att jag kan vara på olika platser och bestämmer över mig egen tid. Helt enkelt att mitt jobb får formas efter mitt liv, istället för tvärt om. En annan bit som är viktig för mig är variationen, jag skulle nog bli knäpp av att göra samma sak under en längre tid. Jag älskar att många av uppdragen jag jobbat med under de senaste 10 åren är sådant som jag skulle göra även om jag inte fick betalt för det. Det, i kombination med känslan av att jobba för sig själv, att varje timme jag lägger ner är en timme jag i grunden gör något för mig själv. Och, sist men absolut inte minst; mötet med alla inspirerande människor jag har fått träffa genom åren (varav många har blivit till vänner) och vidare det ovärdeliga nätvärk som byggts upp. Utan många av dessa tillitsfulla kunder, inspirerande samarbetspartners, peppiga kollegor och andra kreativa hjärnor och talanger hade få av uppdragen varit möjliga.Ibland känns det väldigt utmanande att driva eget bolag, ibland kan jag sakna ett varaktigt team som jobbar dedikerat mot ett gemensamt mål, ibland kan jag sakna att någon annan säger åt mig vad jag ska göra och betalar ut lön varje månad. Men de allra flesta dagarna trivs jag väldigt bra med hur jag har det! Ett av de roligaste matstylinguppdragen någonsin var att styla Arim Salcis kommande kokbok Table of Gods. Långa dagar i studion, ljuvlig mat, ett gött gäng och otroligt vackra bilder fotade av Pelle Lundberg.Så, det var den (korta, tro det eller ej) berättelsen om vad jag jobbar med. Jag skulle tipsa alla som är nyfikna att testa på att driva eget och jobba för sig själv någon dag. Det passar, av olika anledningar, självklart inte alla och det finns naturligtvis fördelar med att vara anställd i någon annans företag också. Men tusan vad fint det är att driva eget. Och vad är det värsta som kan hända om du testar och märker att det inte var din grej? Gör något annat iställetKram och lycka till dig som vill testa någon dag <3